30 jaar Scouts Eversel

Naast de throwback thursdays die elke donderdag op onze fb-pagina en instagram komen, zal er vanaf nu ook in elke gamel een artiketje staan over diverse thema's die tergblikken over ons 30-jarig bestaan. Je kan ze na elke maand ook hier terugvinden op deze pagina.

Artikel 1

30 JAAR SCOUTS EVERSEL - DIENSTBAARHEID

Dienstbaarheid is één van onze vijf basispeilers en betekent

• een handje toesteken
  • zorgen voor anderen, voor de samenleving
  • zich inzetten zonder eigenbelang.

Gedurende onze dertigjarige scoutswerking is deze basispeiler geen loze term geweest. Al vanaf de prille beginjaren heeft onze scoutsgroep op vele manieren heel wat gerealiseerd of ondersteund. Dit gebeurde hetzij door het inzamelen van geld, hetzij door het ter beschikking stellen van onze materialen of gewoon door zelf ergens gaan te helpen.

De eerste jaren was dit weliswaar met mondjesmaat, de groep zelf moest immers nog “op poten gezet worden” en we hadden toen nog enkel kapoenen, kabouters en welpen.

Vanaf pakweg 1991, toen we ook al jogi’ en givers in de groep kregen, komt de 11.11.11-actie jaarlijks terug in onze jaarwerking.

De meest uiteenlopende activiteiten werden hiervoor bedacht, zoals onder andere:

• een “klusjestocht” van de givers,
  • een viertal keren een 100 kilometer sponsorwandeltocht (2x Durbuy-Eversel, 1x Monschau-Eversel, 1x Dendermonde-Eversel),
  • een 250 kilometer gesponsorde fietstocht De Panne – Eversel,
  • een voetbaltornooi en daarnaast het bakken van een reuze-pizza op open vuur (+/- 2m x 1m, én die was nog eetbaar en lekker ook!)
  • van de opbrengst van de destijds befaamde Jump-in Beach Party werd gedurende vijf jaar 50.000 Bef. (= nu 1.250 euro!) aan 11.11.11 afgedragen,
  • in 1998 werd voor het eerst onze “ontbijtservice” gelanceerd, dit werd in 2000 nog eens hernomen en sedert 2002 organiseren we dit nog jaarlijks, maar dan samen met KWB en Femma.

Met de opbrengst van al deze activiteiten werd niet alleen de nationale campagne van 11.11.11 ondersteund, we kozen ook zélf een aantal projecten.

Via Plan Internationaal “adopteerden” we een kind, eerst Guido in Bolivia, nadien Victorine Kabore in Burkina Fasso, dit was in de periode van 1994 tot 2000. De laatste jaren kwamen daar ook nog het “Nepal-project” van onze oud-leiding bij, en dit jaar voor het eerst “Een hart voor Senegal”.

Maar ’t is niet alleen 11.11.11!

Via “De Warmste Week” van Studio Brussel schonken we de twee laatste jaren de opbrengst van onze december-papierophaling aan “Een Hart voor Limburg”.
Maar ook dichter bij huis steunen we ‘t Weyerke in onze eigen gemeente via een maandelijkse – weliswaar zeer bescheiden – financiële bijdrage voor de werking van ’t Trapke.

Hier moeten we zeker bij vermelden dat heel wat van deze acties maar zijn kunnen slagen dank zij de opkomst en/of de gulheid en vrijgevigheid van vele mensen die op één of andere manier aan deze acties deelnamen.

Maar dus niet alleen financieel steken we een handje toe, vele jaren deden we dat ook letterlijk, zoals bijvoorbeeld bij de jaarlijkse Weyerkesfeesten.

En dan ten slotte: het aantal keren dat vele van onze materialen – tenten, groot kookgerei, tafels en banken, enz. – kosteloos ter beschikking gesteld zijn aan diverse andere evenementen met een liefdadig karakter is niet meer te tellen. Voor onze plaatselijke school, voor het Rode Kruis, voor het Weyerke, voor het Krakmoment van Chiro Heusden, .... enz.

’t Is maar dat dit ook eens mag gezegd worden!